Co je capsulový šatník a jak s ním začít

Co je capsulový šatník a jak s ním začít

27.06.2023

Udržitelný capsulový šatník spočívá v rozumném množství variabilních kousků, ze kterých dokážete vytvořit nekonečno outfitů a které jsou tak kvalitní a nadčasové, že vám vydrží roky. Šetří peněženku i planetu a protože odolává diktátu módních trendů, dává vám více svobody. Nejedná se přitom o žádnou novinku.

Pojem capsule wardrobe se už ve čtyřicátých letech minulého století objevoval v amerických časopisech jako malé množství oblečení v harmonických barvách, které k sobě ladí. V sedmdesátých letech se myšlenkou zabývala Susie Faux, majitelka londýnského butiku Wardrobe, a v roce 1985 termín obletěl svět díky návrhářce Donně Karan, která uvedla základy šatníku pro nezávislé pracující ženy pod názvem 7 Easy Pieces.

Jak začít s capsulovým šatníkem

Udělejte audit a prozkoumejte, co máte doma ve skříni. Uvědomte si, kolik máte triček, šatů, sukní, kalhot. Kolik formálních kousků, kolik casual oblečení, jaké barvy ve vaší skříni převládají a jaké doopravdy nosíte. Poctivě si přiznejte, které kousky vám sedí, které jsou vám malé nebo velké, které se nedají s ničím zkombinovat. V čem se cítíte dobře a co naopak nenosíte, aniž by vám bylo jasné proč. Jakmile se prokoušete celým šatníkem, přichází ta nejtěžší část: rozhodnout se, co zůstává a co pošlete dál.

Co si nechat

Oblečení, ve kterém se cítíte dobře, dá se nosit skoro ke všemu, nosíte ho často nebo je to vaše jistota na speciální události.

Co vyřadit

Oblečení, které vám nesedí nebo vám není příjemný materiál. Oblečení, do kterého už dlouho čekáte, že zhubnete, nebo přiberete. Oblečení, které jste na sobě neměli přes rok. To, co se nedá s ničím zkombinovat nebo je nepohodlné.

Co nakoupit jako první

Basic kousky. Každá žena by měla mít pohodlné volnější triko v základních barvách (černá, bílá, šedá, béžová), padnoucí černé kalhoty, oversized blejzr nebo sako, pohodlné šaty. Když si postavíte basic základ, styling začne být jako zázrakem o něco jednodušší. Úplně nejlepší je na začátek omrknout 8 základních kusů capsulového šatníku.

Vaše capsule, vaše pravidla

Capsulový šatník je vždy stavěn na míru vaší osobnosti. Jinou capsuli bude vlastnit žena, která potřebuje střídat business outfity do kanceláře, jinou milovnice kultury, která oblékne čtyřikrát týdně šaty do divadla. Capsulový šatník tedy není styl, ale kombinovatelnost a nositelnost kousků, které fungují dohromady jako jeden tým.

Jak a co do capsule přidávat

Basic základ, který jsme si vyjmenovali, využije každý. Co dál, to už závisí na vašem vkusu a na tom, co padne vaší siluetě.

Pokud jste ve svém šatníku napočítali desetkrát víc šatů než kalhot, pokračujte v capsuli tímto směrem. Hledejte ale takové šaty, které se dají nosit jak s kabátem, tak s denimovou bundou nebo sakem. Sáhněte po ověřených nadčasových střizích jako jsou zavinovací šaty, pouzdrové šaty nebo košilové šaty.

Potřebujete-li hodně formálních kousků a milujete smart casual styl, rovnou zkontrolujte naši Classic line, jestli vám z ní něco nechybí. Mezi formální must have patří např. bílá košile a oversize sako. Ultimátně univerzálním kouskem jsou potom áčkové šaty Harper, které vezmete se sakem do kanceláře, ale obléknete je i do divadla a skvěle se v nich také cestuje. 

Není capsulový šatník nuda?

Není. Když se budete držet univerzálních barev a nadčasových střihů, s každým novým kouskem vám přibude desítka nových kombinací. Navíc, jakmile máte funkční základ, můžete si jednou za čas udělat radost menším výstřelkem. S univerzálními kousky ho totiž vždycky nějak zkombinujete.

Výhody capsulového šatníku

  • Šetříte peníze, nakupujete méně
  • Netrávíte každé ráno hodinu výběrem oblečení
  • Máte ve skříni méně věcí a více pořádku
  • Najdete svůj vlastní styl, který vám nediktují trendy
  • Získáte vyšší sebevědomí, naučíte se, co vám sluší
  • Nezatěžujete planetu zbytečnými nákupy

Nakupujte nadčasově